Viikon ruoka: Ramyun

Koreassa syödään tietenkin nuudeleita. Ja erilaisia nuudelilajikkeita riittää joka makuun, on lasinuudeleita, udon-nuudeleita, bataattinuudeleita ja vaikka mitä muuta. Mitkään edellämainituista eivät kuitenkaan ole yhtä suosittuja kuin pikanuudelit, jotka Koreassa myös Ramyun-nuudeleina tunnetaan.

Perhepakkaus herkkunuudeleita!

Ramyun - Japanissa ramen - on alun perin kotoisin Kiinasta, missä sitä syötiin vuosisatojen ajan ennen kuin se 1900-luvun alussa rantautui Japaniin japanilaisen kolonialismin myötä. Jostain syystä Ramyun kuitenkin ohitti Korean, vaikka Korea olikin Japanin siirtomaa ja vieläpä sattuu sijaitsemaan Japanin ja Kiinan välissä. Mene ja tiedä, mistä tämä johtuu. Ehkä korealaisia raivostutti niin paljon kaikki japanilainen, että he heittivät ramenilla vesilintua.

Ramyun rantautuu Korean keittiöihin siis vasta 1960-luvulla, mutta sen jälkeen sen voittokulku onkin ollut täysin pitelemätön. Tällä hetkellä Korea jopa johtaa tilastoja ramyunin kulutuksessa ja jokainen korealainen puputtaa vähintään 80 pikanuudelipakkausta vuodessa. (Niin vähän?)

Suomalaisen on ehkä vaikea aluksi ymmärtää, että Koreassa ramyuniin ei suhtauduta epäterveellisenä pikaruokana vaan raaka-aineena. Totta on, että kiireinen ja vähävarainen korealainen saattaa pysähtyä pikkumarkettiin syömään mikrossa lämmitetyn annoksen ramyunia, mutta tämä on vain pieni osa kaikesta siitä, mihin ramyunia käytetään. Kotona ramyun-nuudeleita tuunataan usein esimerkiksi kananmunalla ja vapaavalintaisilla lisukkeilla, kuten lihalla. Niitä myydään myös ravintoloissa ja ruokaloissa, joissa asiakas saa valita haluamansa lisukkeet nuudeleihinsa tai ne ovat osa jotain muuta ruokaa, kuten korealaista "armeijamuhennosta".

Budaejjigae eli armeijamuhennos - huomaa myös nakkipalat

Itse testailen tällä hetkellä erilaisia ramyun-makuja löytääkseni suosikkini. En ole vielä tuunannut omiani, mutta harkitsen kananmunien ostamista ja tähteiden käyttämistä lisukkeina. Ramyun on melko usein mausteista, mikäli kippaa mukaan kaikki mukana tulevat maustepussukat ja sehän allekirjoittaneelle sopii.

Lisää infoa sitten, kun olen päässyt tuunailun makuun!

Kuppi tulee mukana

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että olet vihdoinkin oppinut syömään hyviä nuudeleita :-)

    Osaisitko katsoa onko siellä alkanut jo tämä natriumglutamaattifobia noiden pikanuudelien kanssa, ainakin Irlantiin tuotava versio yhtä suosikkiani tulista Shin Ramyunia tarrattiin vajaa vuosi sitten vihreällä no MSG -irviöllä ja voisin vaikka vannoa että sekä maut että tulisuus katosi samalla.

    VastaaPoista
  2. Lyhyt vastaus: ei. Jonkun purkin kyljessä näin jotain vihreää, mutta se ei kyllä liittynyt MSG:hen mitenkään, olipahan jotain muuta makujuttua.

    VastaaPoista